CEYLANPINAR KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİNDE KABAK LİFİ PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ.

Kabak lifi projesi okulumuzda öğrencilerimizin katılımıyla da hayata geçirildi.

18.05.2022 474

Okulumuzda öğrencilere doğa ve bitki sevgisini aşılamak,ilçemizin iklim ve arazi koşullarının katma değeri yüksek bitkilerin üretimi  için uygun olduğunu göstermek;ülkemiz piyasalarında hammadde eksikliğinden dolayı gelişemeyen ve ithal edilen lif kabağını üreterek lif kabağı piyasasına canlılık kazandırmak,yerli üretim gerçekleştirerek milli ekonomiye katkı sağlamak;maliyetsiz üretim yaparak okullara maddi katkı sağlamak.Ayrıca öğrencilere nasıl balık tutulacağını uygulamalı göstermek.Katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi durumunda, o yörenin yer altı zenginlikleri kadar bu ürünlerin önemli olduğunun pratiğini göstermek. Hammadde üretiminin gerçekleşmesi durumunda ileriki zamanlarda buna bağlı olarak imalat sektörünün de oluşacağı,ilçemizde yaşayan insanların  istihdamına katkı sağlayacağını göstermek.Kabak lifi, kese ve bulaşık olarak kullanılmakta ve tamamen organik ve bitkisel bir ürün olarak üretilen bir üründür.Sağlıklı yaşam için doğal ürünlerin kullanımını göstermek.

Öğrenciler,Ceylanpınar Halkı,Tüm Türkiye'nin katılımıyla geniş bir projeye okulumuz da entegre olmuştur.

Proje Paydaşları ve İş Birliği

Ceylanpınar Belediyesi,Ceylanpınar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü,İlçe Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

Projeden Beklenen Sonuçlar

1. "Altınbaşak ovasında altın üretiyoruz" projesi kapsamında,öğrenciler,öğretmenler ve velilerde üretimle ilgili psikomotor davranışlar kazandırmak,

2. Üretimle ilgili farkındalık oluşturmak.

3. Üretilen kabak liflerini alıcı imalat firmalarına satarak okullara ekonomik katkı sağlamak .

4. Yöremiz çiftçilerini kabak lifi üretimine teşvik etmek.

5. Okullara ekilecek kabak lifi bitkisi sarmaşık tipi olduğundan okulların hem yeşillendirilmesini sağlamak,hem de dışarıdan öğrencilere yönelik olası tehlike ve müdahalelere karşı okul için güvenlik bariyeri oluşturmak.

6. Daha yeşil bir çevre ile üretimin gerçekleşebileceğinin pratiğini göstermek.

7. Bitkilerin/tabiatın hem oksijen hem de ekonomik anlamda insan hayatının vazgeçilmezi olduğunu göstermek.

8. Öğrencilerle beraber hareket edilirse bütünün parçanın toplamından daha anlamlı hale geleceğini göstermek.

Proje Faaliyetleri/ Görünürlük Çalışmaları

Proje ekibinin kurulması,proje tanıtımlarının yapılması,sarf ve donatım  malzemelerinin belirlenmesi;proje kapsamında ekilecek tohumların getirilmesi,gübre olarak kullanılacak güvercin gübresinin okul çatı ve çevrelerinden toplanarak toprakla yoğrulması ve kabak lifi ekim alanına serpiştirilmesi. Proje çalışmaları,Ceylanpınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul-Aile Birliği yönetimi koordinatörlüğünde yürütülecektir.Liflerin büyümesi aşamasında onları ayakta tutacak aparatlar okul-aile birliği tarafından temin edilecektir.liflerin büyüme seyri aylık periyotlarla öğrencilere gösterilecek.

18-05-202218-05-2022

18-05-202218-05-202218-05-202218-05-202218-05-202218-05-202218-05-2022

Adres:
YENİŞEHİR MAH. YENİŞEHİR/1 SK. CEYLANPINAR KIZ ANADOLU IMAM HATIP LISESI BLOK NO: 1/1 CEYLANPINAR / ŞANLIURFA